Türkiye’nin En Meşhur Köfte Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye denilince ilk akla gelen üç tarafının denizlerle çevrili olması, iklim şartlarından dolayı dört mevsime sahip olması ve yemekleridir. Dünya mutfağında bile yer almıştır. Yemek çeşitlerimizin çok olması ve damak tadının her kesime hitap etmesi bir ayrıcalıktır. Bugün sizlere Türkiye’nin her kesiminde mevcut olan köfte çeşitlerinden bahsedeceğim. Genelde bilinen ve meşhur olan köfte çeşitleri şunlardır.

İnegöl Köfte: İnegöl Köfte’nin özelliği içinde hem dana hem de kuzu etinin kullanılmasıdır. Balkanlar’dan göç eden Türkler tarafından getirildiği söyleniyor. Hazırlaması çok zahmetli olan İnegöl Köfte’nin içinde çok fazla baharat konulmaz. Sebebi ise baharatların et tadını bastıracağı düşüncesidir. İnegöl Köftesi servis edilirken yanında özellikle piyaz ve küçük acı biberle servis edilir.
Tekirdağ Köfte: Selanik göçmenlerinin getirildiğine inanılıyor. Tekirdağ Köftesi’nin sırrı dana etinin kaburga kısmı kullanıldığı için bu ete bağlanılıyor. Servis kırmızı biber salçası ile oluyor.
Tire Köfte : Pişirilme tarzı, şekliyle ve lezzetiyle çok farklı bir köfte. Izgara şişlerine uzun ve ince geçirilerek pişirildiğinden ortası delik oluyor. En büyük özelliği, elastik yapıda olmasıdır. Servis yapılırken  köftelerin üzerine doğranmış domateslerden yapılmış sos konuluyor. Köftenin yanına tereyağında çevrilmiş kızarmış ekmekler konuluyor.

İzmir köfte: Ege Bölgesi’nin en ünlü yemeklerinden biri kuşkusuz İzmir Köfte’dir. Diğer köfte çeşitlerinin aksine mangalda, ızgarada  veya tavada pişirilmez. Patates garnitürü ile güveç kaplarının içinde domates sosuyla birlikte hazırlanmaktadır. İzmir Köfte’nin sırrı ise hamuruna katılan kimyon, kekik ve karabiberdir.
Sultanahmet Köfte: İstanbul yöresinin meşhur köfterindendir. Ortadoğu’ya ve eski Pers imparatorluklarına dayandığı düşünülmekte ve çok çeşidi olduğu söylenmektedir. Köftenin sırrı ise sığır etinden çekilen döş ve sığır başının yanak kısmındaki etin bu döşle  karıştırılmasıdır. Servis kırmızı biber salçası ve biber turşusu ile oluyor.
Odun Köfte:  Salihli yöresine ait olan köfte Meşe odunuyla yanan ızgarada pişirildiği için is kokusuyla biraz farklıdır.’İsli Köfte’ adıyla tanınan Odun Köfte baharat katılmadan, ve az miktarda un kullanılarak hazırlanıyor.
Akçaabat Köfte: Bu köftenin en büyük özelliği çok fazla baharat kullanılarak hazırlanmasıdır. Özellikle sarımsağın tadını vermesidir. Yanında ızgara piyaz ve biberle servis edilir.
Satır Köfte: Takya bölgesinde özellikle Keşan yöresinde çok ünlü olan köfte çeşididir. Bütün bilinen köftelerden farklı olan Satır Köfte’nin eti, satırların arasında inceltilmektedir. Böylece kıyma küçük et parçaları şeklinde oluyor. Biftek benzeri şekli ve özel kıyması ile Türk damak tadına da uygundur.
Cızbız Köfte: Evlerde en sık yapılan köftedir. Az baharat konulduğundan dolayı çocuklar çok sevmektedir.
Mangal Köfte: Yaz aylarının vazgeçilmez keyfi olan mangal için özel olarak üretilir. Uygun baharat oranı, kalınlığı ve mangal ısısını etin içine homojen olarak taşıyan özel pişirme delikleri ile iç ve dış yüzeyin eşit olarak pişmesi sağlanmaktadır.
Köfte evlerimizin vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kurban zamanı evinizde ya da kasapta etlerinizi kıyma makinesi yardımıyla çektirebilirsiniz. İki kez çektirmeniz daha faydalıdır. Bu kadar köfteden bahsetmişken sizlere meşhur olan İnegöl Köftesinin tarifini vereyim.

Malzemeler

800 gram dana döş kıyma
200 gram orta yağlı kuzu kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
10 gram  karbonat
10 gram tuz

Püf Noktası
Bir gece buzdolabında bekletmeniz ve mangalda pişirmeden önce bir süre oda sıcaklığında bekletmeniz lezzet açısından iyi olacaktır. Karbonatı bir miktar sodayla köpürtüp kullanabilirsiniz. Karbonatı ilave ettikten sonra sakız kıvamına gelene kadar 10-15 dakika yoğurmalısınız.  Şekil vermeden önce veya sonra buzdolabında uzun saat bekletmek ise sırrıdır.

Pişirme Önerisi
İnegöl Köftesinin diğer lezzet sırlarından biride az miktarda konulan böbrek yağının olduğun söylenir.

Nasıl Yapılır?
Dana döş eti ve orta yağlı kuzu etini yoğurma kabına alın.
Kuru soğanları rendenin ince kısmıyla rendeleyin ve süzün.
Kıymaya, rendelenmiş kuru soğanı, tuz ve karbonatı ilave edip  10-15 dakika kadar yoğurun.
Hazırladığınız köfte harcını kapağı kapalı bir kapta, bir gece buzdolabında bekletin.
Pişirme işlemi öncesinde dolaptan çıkartın. Köfte harcını 10 dakika kadar bekletin. Beklettiğiniz köfte harcını son bir kez yoğurduktan sonra yağlı kağıt üzerine uzun ince bir dikdörtgen şeklinde açın.
Keskin bir bıçak yardımı ile uzun ince dikdörtgenler (parmak) şeklinde kesin.
Kızgın bir tavada, orta ateşte ve  ters düz ederek kızartın. İç kısımlarıda pişen köfteleri arzu ettiğiniz garnitürlerle servis yapın. Afiyet olsun.