Saç Biti Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Baş biti halk dilinde genelde saç biti olarak bilinir. Genelde anaokulu ve ilköğretim çağındaki çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu yaştaki çocukların gittiği kurs ve okullarda hızla yayıldığı için herkesin karşılaşabileceği bir sorundur. Özellikle insanların çok bulunduğu İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropol şehirlerde kalabalıktan dolayı çabuk yayılabilmektedir.

Çocukluğunuzda en az bir kez saçınız bitlenmiştir. Hatta saçında bit olduğu için çocukluğunda anneleri tarafından çok değer verdikleri saçları kazıtılanlar bile vardır.  Annelerin en çok korktuğu sorunlardan biri de hiç şüphesiz bitler olmaktadır. Saç biti haşere grubundan olan gözle görünmesi zor olan bir haşeredir. Bit yumurtasına sirke denilmektedir. Genellikle sirke baş ve ensedeki saçlarda görülür. Yumurtalar yorgan, battaniye ve kumaşlarda bir ay kadar canlı kalabilirler. Bir dişinin yumurtladığı yumurta sayısı ısı ve beslenmsine göre değişmektedir. 140 tane kadar yumurta yapar ve saç telinin saç derisine yakın kısımlarında sıkıca yapışmış olarak bulunmaktadırlar. Kuluçka süresi ortalama 6-9 gündür. Bazen yumurta 35 gün uykuda kalabilmektedir.

Baş bitinin herhangi bir bulaştırıcı hastalığı bilinmemektedir.İlk bulaştığı anda belirti vermeyebilir. En sık görülen belirtilerinden biri kaşıntıdır. İlk bulaşmadan 4-6 gün sonra kaşıntı başlayabilir.  Sinirlilik, uykusuzluk ve kaşınmaya bağlı kafada yaralar ve cilt enfeksiyonları oluşabilir.

Baş biti tedavi edilirken bitlenen kişiyle temas halindeki tüm aile bireyleri tedavi edilmesi gerekmektedir. Baş biti tedavisi için kullanılan spray, şampuan, krem mevcuttur.

Bit olan çocuğun saçları bit öldüren şampuanla güzelce yıkanır. Sonra saç normal şampuanla yıkanır ve ardından tekrar bit şampuanıyla yıkanır. 10 dakika bekletilir ve saçlar ince dişli tarakla taranır. Bu işlem ölü sirkelerin dökülmesini sağlamaktadır ve 7-10 gün sonra yine tekrarlanır. Sirkelerin temizlenmesi için saçları suyla sulandıırlmış sirkeyle yıkamak da yararlıdır.  Mayonezde bir diğer doğal çözümdür.

Tedaviye başlamadan önceki 2 günlük süre içerisinde kişi ile temas etmiş elbiseler, kabanlar ve atkılar dâhil bütün giysiler, yatak örtüleri, havlular ve sabun bezleri 53,5 C veya  daha üzeri sıcaklıktaki  suda en az 5 dakika bırakılır ve makinede yıkanır. Yıkanmayan giysiler yada yatak örtüleri kuru temizlemeye verilmelidir. Saç fırçaları ve taraklar çok sıcak sabunlu su ile 5- 10 dakika yıkanmalı ve başkalarıyla paylaşılmamalıdır.

Ev ve odalar, kumaşlı mobilyalar, halılar ve yerler tamamen elektrik süpürgesi ile temizlenir. Eğer evinizde deri mobilya varsa onu sirkeli suyla silmelisiniz.

Bütün oyuncaklar sıcak su ile  5-10 dakika yıkanmalıdır. Özellikle çocuğunuzun yatağının üzerinde duran doldurulmuş oyuncaklar içim bu daha önemlidir.