Düğün Hazırlıkları Listesi

Düğün hazırlıkları yapılırken hepimizin sıkça duyduğu erkek tarafı ve kız tarafı olarak iki tarafında yapacakları alacakları olması gereken şeyler farklıdır.

Günümüzde gençler bunu pek önemsemese de ortak alışverişler yapılsa da aslında önemli bir ayrıntı, alınacak şeyler de kendi içerisinde alt kollara ayrılacağından masraf oldukça fazla. Aslına bakarsanız Türk Kültüründe çeyiz mantığı birazda buradan yola çıkılarak hazırlanır. Kız annesi kızının hiç bir eksiği olmasın her şeyi tam olsun diye yıllarca biriktirir alır ve kenara atar.

Şimdilerde genç kızlarımız bunu pek mantıklı bulmamakta haklı, her şeyin modası o kadar çok çabuk değişkenlik gösteriyor ki onlar ne yapsın ! Yapılacak olan şey belli aslına bakarsanız düğüne 3 ay kala sıkışmamak adına anne taktiğine devam etmek ancak anneniz ile zevkiniz uyuşmuyorsa tüm tercihleri sizin belirleyip sizin zevkinize göre alım yapmak. Modası geçse de sizin kendiniz adına yaptığınız seçimler pişmanlık duymanızı engeller.

Bunun yanı sıra alıp biriktirdiğiniz ürünler standart her dönem kullanılabilir şeyler olmalı Bu konuyu da çeyizimiz de neler olmalı? başlığı altında inceleyelim esas konumuza bu adımdan sonra geçelim….

Adetlere göre gelin alması gereken mobilya yalnızca, yatak odası ve yatak odası  takımlarından aksesuarlarından oluşmaktadır. Bunun dışında alınabilecek diğer şeyler ise şunlardır:

Yatak odası takımı
Yatak odası perdeleri
Yatak odası halıları, kilimleri
Kitaplık, çalışma masası
Aynalar, lamba vazo​

Yatak odası takımı ya da diğer mobilya seçenekleriniz için inegöl mobilya mağazalarından bütçenize göre mobilya bulabilirsiniz.

Örf ve adetlerimize göre beyaz eşyaları genellikle erkek tarafı almaktadır. Kız tarafının alması gereken beyaz eşyalar ise şöyledir:

Bulaşık makinesi
Fırın

Tabi yukarıda da bahsettiğimiz gibi bunları artık ortak almak isteyen çiftler de oluyor ama bilinçli olup belli bir bütçeyi mağazaya aylar öncesinden ayırırsanız istediğiniz zaman için ayırım yapıyorlar üstelik alacağınız zaman yeni bir model çıkarsa farkını ödeyip sahip olmanız da mümkün ve depolama mağazada oluyor hali hazırda kullandığınız alanda yer kaplamalarına ve eski model ürün kullanmanıza da gerek kalmamış oluyor böylelikle.

En çok bütçe ayıracağınız ufak tefek şeyler gibi gözükse de en çok masraf yapmanıza sebep olan yer tabi ki Mutfak için gerekli araç gereçlerin toparlanması oturacağınız ev kiralık veya kendi eviniz bu alan için çok bir şey fark etmiyor incik cıncık diye tabir edilen o kadar çok malzeme gerekli ki birazda bu konuya değinelim;

Yemek masası sandalyeler, duvar saati
Perdeler
Mutfak halıları
Fırın, mikrodalga fırın
Misafir yemek ve çatal kaşık takımı (8-12 Kişilik)
Günlük yemek ve kahvaltı çatal kaşık takımları
Masa örtüler
Günlük kullanım için salata ve meyve kaseleri, ekmek sepeti
Tencere, tava setleri, düdüklü tencere, teflon ve çelik tencereler
Bardak setleri su bardağı, çay bardağı vb.
Kepçe, tahta kaşık, spatula ve bıçak setleri
Saklama kapları
Baharat takımı,yağdanlık, sirkelik
Kesme tahtası, rende, süzgeç, makarna süzgeci, açacaklar, tepsiler
Çaydanlık, cezve takımı, blender, robot, tost makinesi, ekmek kızartma makinesi gibi küçük ev aletleri
Nihale, oklava, merdane
Elek, kaseler,peçetelik
Kek kalıpları, tepsi takımları.
Kettle, mikser, blender
Katı meyve sıkıcağı, narenciye sıkıcağı
Kesme tahtası, bulaşık sepeti
Dolap içleri için yapışkanlı örtüler
Mutfak havluları
Bulaşık eldivenleri, sünger, deterjan, mutfak önlüğü
Küllük, içecek açacakları
Erzak kavanozları
Tabaklar
Çöp sepeti
Salata kurutucu

Sizinde gördüğünüz gibi bunlar yalnızca temel ihtiyaçlarınız olanlar bir de aksesuar satışı yapan mağazalara girdiğinizde dayanamayıp bunu da şunu da onu da deyip sepete atacağınız malzemelere değinmedik 🙂

Nefes alışverişinizin değiştiğini duyar gibiyim durun daha bitmedi bunun birde salonu var devam edelim;

Salon için alınması gereken ufak tefek eşyalar genellikle dönemin verdiği telaş ile unutulmaktadır. Bu nedenle salon için alınması gereken ufak tefek eşyaları ise şunlardır:

Sehpa örtüleri
Koltuk örtüsü
Kırlentler
Gümüş, kristal, porselen kase, küllük, şekerlik benzeri
Sehpa, vitrin aksesuarları
Elektrikli süpürge, şarjlı süpürge

Salon tasarımı yaparken dikkat etmeniz gereken çok fazla eşya biblo obje vs gibi nesnelerden kaçınmak kristaller porselenler eskide kaldı ancak biz yine klasikten vazgeçemeyenler için derledik tercih elbette sizin.

Çeyiz yaparken gelinin alması gereken bir diğer eşya da banyo takımlarıdır. Banyonun küçük ve büyük eşya detaylarının tamımı ile gelin tarafı ilgilenmektedir. Banyoda gelin tarafının alması gerekenler listesi sizler için derledik.

Bornoz takımı
El havluları
Banyo havluları
Çamaşır kurutma teli, mandallar, kirli sepeti
Banyo perdesi
Klozet takımı
Sabunluk-diş fırçalık takımı
Çöp kovası
Epilasyon aleti
Tartı
Saç kurutma makinesi
Tuvalet fırçası
Kirli sepeti
Çamaşır kurutma teli
Kablosuz Ütü
Ütü masası
Lif
Mandal
Çamaşır ipi, temizlik bezleri
Kova
Leğen
Tas
Süpürge
Kürek
Lavabo pompası
Hortum
Çamaşır selesi
Banyo terliği
Banyo kaydırmaz
Havlu askılıkları
Tarak
Tırnak makası
Ayna
Traş makinası
Şampuan rafı(köşe rafı)

Okuyunca yok artık diyebilirsiniz ancak bunlara o kadar çok ihtiyaç duyuyorsunuz ki şaşar kalırsınız eğer son dakikaya bırakılırsa da mutlaka unutulup atlanıyor. Bu gibi durumlarda eksiğiniz olmaması için bunların çeyiziniz de yer alması büyük avantaj.

Yukarıda Yatak odasına değinmiş ancak alt kollarına girmemiştik bu kadar alt ihtiyaca yazımızda yer vermişken diğer alınması gerekenleri de buraya bırakalım ; Not tüm alışverişimi Bursa’ da yapmıştım iğne oyaları pikeler el emeği göz nuru kesinlikle kalkıp gitmeye değer hiç gidemem derseniz online alışveriş siteleri ayağınıza kadar getiriyor.

Yastık, yorgan, pike, battaniye
Nevresim takımı, yatak örtüleri
Ütü, ütü masası
Dolap askıları
İç çamaşırları
Pjama takımları
Misafir nevresimleri
Tespih, namazlık, başörtü
Dikiş seti
Çoraplar
Sabahlık
Abajur
Hurç
Vakumlu torbalar

Tüm bunların dışında birde diğer katagorisine alabileceğiniz minik minik eşyalar var nasıl demeyin bunlar da bir ihtiyaç sonunda

Tabure
Tüy toplayıcı
Elbise fırçası
Ev terliği
Balkon terliği
Ayakkabı çekeceği

Hepsini aldıysanız çeyiziniz tamam demektir anneniz gururlanmaya hazır olsun kızının tüm ihtiyaçları mevcutta var. Boşuna dememiş atalarımız yuvayı dişi kuş yapar bence çeyiz sorunsalı ortaya çıktıktan sonra üretilmiş bir laf olduğunu düşünüyorum.

Evet Her şey Hazır ise adım adım planlama yapmaya geçebiliriz artık öyle değil mi ? Düğün hazırlığı denildiğinde akla gelen gelinlik seçiminden düğün mekanı belirlemeye, fotoğrafçıyla anlaşmaktan balayı oteline karar vermeye kadar düğünle ilgili her şeyi kapsayan bir süreç olmalı. Oldukça detaylı olan bu hazırlık aşamasında eğer planlı ilerlemezseniz işinizin zorlaşacağını şimdiden söylemeliyiz. Bu hazırlıklara 1 yıl önceden başlayabilirseniz çok rahat bir şekilde halledebilirsiniz elbette. Ancak o kadar vaktiniz yoksa da güzel bir program yapıp, hızlı kararlar vererek bu işin altından kalkabilirsin. Önerim eşinizle birlikte bir ajanda almanız ve onu düzenli bir biçimde doldurmanız işleriniz büyük kısmını halletmeniz demektir.

Peki ajandaya neler mi yazılmalı biraz onlardan bahsedelim öncelikle  Düğün bütçesi ve düğün hazırlıkları listesi yapmak ve her iki tarafın aile fertleriyle para konularını konuşmak için hiç de erken değil.
Kaç kişilik bir düğün planlıyorsunuz? En azından davetli sayısı hakkında gerçekçi bir fikir edinmelisiniz derim.
Nerede ve nasıl evlenmek istediğini hayat arkadaşınız ile birlikte detaylıca düşünmelisiniz. tüm seçenekleri değerlendirebilir sizin zevkinize uyan seçimler yapabilir, otel ve diğer düğün mekanlarını incelemeye başlayabilirsiniz.

Şimdi yazacağımız yapılması gerekenleri 3 aydan çok önce belirlemelisiniz ki işimizi son dakikaya bırakmayalım  Fotoğraf ve video çekimlerinde hangi ekiple çalışmak istediğine karar ver. Fotoğrafçı örneklerini ne kadar erken incelemeye başlarsanız o kadar çabuk içinize sineni bulabileceksiniz demektir.
İlk önce belirlenmesi gerekenlerden biride düğününüzde kullanacağınız tema tabi ki. Tüm hazırlıklarınızda seçtiğiniz tema üzerinden ilerleyeceksiniz.

Yine aylar öncesinden belirlenmesi gereken bir diğer konuda şüphesiz ki  Balayı ! nereye gideceğinizi mutlaka planlayın. Yerinizi en az altı ay öncesinden ayırtırsanız promosyon ve indirimlerden faydalanabilirsiniz.
Düğün mekana karar vermelisiniz . Eğer yazın evlenecekseniz ne kadar yoğun bir talep olduğunu ve yaz aylarında toplam kaç tane hafta sonu olduğunu mutlaka düşünmelisiniz.
Gelinlik modellerini ve gelinlikcileri incelemeye başlayın. Eğer diktirecekseniz de erkenden anlaşmakta, kumaş ve model seçiminde planlı çalışmakta fayda var bu süreçte kilo alıp vermeniz çok olağan bu nedenle son dakika tadilatlarına hep zamanınız olmalı.

Düğününüzde ikram edeceğiniz yemek ve içeceklerin tadım randevularını kaçırmayın misafirlerinizin memnun ayrılması için bu şart limonata pasta tarihe karıştı nede olsa öyle değil mi?
Dekorasyon, çiçek tasarımı ve daha birçok şeyle ilgilenecek düğün organizasyon firmasına karar verseniz iyi olur estetik ve şık dizayn ince çizgiler size ait olmalı en özeli sizinki olmalı. Hayallerindeki düğünü organize etmek için birçok tedarikçiden randevu ve fiyat teklifi almak için zamana ihtiyacınız olacak ve bunuda en az 6 ay kala halletmiş olmalısınız.
Yeni eviniz ve eşyalarınız için araştırmalara başlarsanız çok iyi olur mağlumunuz modeller trendler sürekli değişiyor sizin seçimleriniz önemli. Eğer kendi evinize yerleşeceksiniz ve ev hanımı olarak hayatınıza devam edecekseniz araya girip ufak bir ayrıntıya da değinmeden edemeyeceğim. Mutfağınızı kendiniz tasarlayın tezgah dolap zemin ve duvar uyumu için uzmandan görüş ve öneri alabilirsiniz en çok zaman geçireceğiniz alan burası ve sizin bu alanda konforlu zaman geçirmeniz şart. Geriye kalan bölümlerde de aynı şekilde özenli olmanızda fayda var. Ayrıca düğün öncesi tüm beyaz eşyalarınızın kurulumunu yaptırmanız iyi olacaktır.  .

Diyelim ki çok geniş bir aileye sahipsiniz ve iki düğün istendi alternatif olarak memlekette yapacağınız düğünü buraya çekebilir Şehir dışından gelecek misafirlerin için bir otelle anlaşabilirsiniz. İslami düğün organizasyonu yada normal düğün mü istediğinize de karar vermelisiniz.
Ya düğün pastanız en önemlisi bu bence Farklı yerlerden pasta dilimleri tatmak ve kararını birkaç kere değiştirmek için kendinize zaman tanıyın sizin için en özeli olmalı ve bu kararda aceleye gelmez en az 6 ay önceden halledin gisin. En çok tercih edilen pasta tasarımcılarının randevuları her zaman dolu oluyor yer bulmak nerede ise imkansız sizde işinizi şansa bırakmayın. Eğer sizler de birçok gelin gibi yaz aylarında evlenmeyi tercih ediyorsanız, altı yedi ay öncesinde sipariş vermeniz akıllıca olabilir.

Evden ayrılmanız bu kadar kolay olmayacak sevdiğiniz ile bam başka bir hayata adım atacağınız bu evrede hem içinizde bir burukluk hemde dolu dolu bir heyecan yaşayacağınızı ve kolay etkilenebilen bir yapıda iseniz bu evrede terapi almanız da işlerinizi daha rahat halletmenize yardımcı olacaktır. Kimse patlamaya hazır bir bomba ile evlenmek istemez öyle değil mi ama ?

Plan ve Program dahilinde yaptığınız her şey size artı olarak dönecektir eğer yazımızı sonuna kadar okuyup size yardımcı olabildiysek ne mutlu. Bundan sonraki yaşamınızda Bir ömür mutluluklar diliyoruz.