Kahve’de Kanser Riski

Kahve tiryakilerinin yüzünü güldürecek  bir haber Dünya Sağlık Organizasyonu (WHO) tarafından  kahve içimiyle kanser riskinin yükseldiğini gösteren kanıtların bulunmadığını açıklayan WHO . Aksine kahve içimi  tümör türü Kanser  riskini düşürüyor. Ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), yemek borusu kanseri riskinin, kahvenin veya diğer içeceklerin çok sıcak içilmesi halinde arttığını açıklamıştı. IARC epidemiyoloji uzmanı “Dana Loomis” ’e göre 65 derecenin üzerindeki içecekler tehlikeli grubundadır.

Loomis‘ e göre  23 uzmanın insanlarla gerçekleştirilen yaklaşık beş yüz beslenme araştırmasını ve birçok benzer hayvan ve laboratuvar deneylerini gözden geçirdiklerini söylüyor. IARC 1991 yılında kahveyi olası bir kanser uyarıcısı olarak sınıflandırmıştı ve O tarihlerde kahve ve mesane kanseri arasındaki ilişkiyi kanıtlayan araştırmalarda  yayımlamıştı. . Ama ne var ki bu araştırmalarda çok kahve içen insanların daha çok sigara tükettikleri dikkate alınmamıştı☹

Tütün tüketimi mesane kanseri riskini önemli ölçüde yükseltiğini  vekahve ve meme tümörleri, prostat ve pankreas kanseri arasında bir ilişki olmadığını gösteren bir yığın araştırmaya dikkat çekmiş ve Akciğer veya mide gibi diğer yirmi tümörle ilgili kanıtlar da eksik diyen  uzmanlar;

Ama buna karşın kahvenin karaciğer ve rahim kanserini düşürdüğünü gösteren kanıtlar var. Olduğunu Araştırmada kahve çeşidi veya hazırlanma biçimi dikkate alınmamış ve kahve tüketimininde tedavi amaçlı kullanıma da dikkat edilmesi gerektiği varsayımı ortaya çıkarır.

Araştırmadan çıkan en önemli sonuç ise yemek borusu kanserinin aşırı sıcak içeceklerle tetiklenmesiydi. Mesela Güney Amerika’da sevilen bir içecek olan Mate çayının yemek borusu kanseri riskini yükselttiği sanılıyordu. Oysa yeni araştırmaların değerlendirilmesi sonucunda bu çayın genelde çok sıcak içildiği anlaşıldı. Ayrıca Orta ve Doğu Asya veya Doğu Afrika gibi çayın çok sıcak içildiği bölgelerde yemek borusu kanserine yakalanan insan sayısı dikkat çektiğini vurgulamıştır.

Yemek borusu kanseri dünya genelinde en sık görülen kanserlerde 8. sırada. Aşırı sıcağın hücrelerde hasarlara neden olduğu ve bu bozuklukların da kanseri tetiklediği tahmin edilmektedir.