Sahil Kasabasına Yerleşmek Hayaliniz mi?

Yoğun iş hayatı, stres, trafik, pahalı fiyatlar ve kalabalık… Modern şehir hayatı denince artık aklınıza sadece bunlar mı geliyor? Belki de tası tarağı toplayıp Ege’de ya da Akdeniz’de bir sahil kasabasına yerleşme vaktiniz gelmiştir.

Türkiye’de artık herkesin standart hayali, bir köye  ya da sahil kasabasına yerleşmek. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehir halkını etkileyen yoğun iş temposu, stres, kalabalık, hava kirliliği, bir karış çimene veya temiz denize hasret kalmakta  bu isteği tetikleyen faktörlerden bazıları. Siz de şehir yaşamından bunaldıysanız, şirin bir sahil kasabasına yerleşme konusundaki önerilerimizden ilham alabilirsiniz. Yalnız elinizi çabuk tutun. Çünkü şirin sahil kasabalarımız bile çoktan kalabalıklaşmaya başladı!

Sadece emekliler değil, artık çalışan veya genç insanlar da şehrin gürültü ve kalabalığından kaçıp, huzurlu bir köyde yaşama isteğiyle yanıp tutuşuyor. Hayatın daha yavaş aktığı, esnek iş saatlerinin ve stresin yerini sakinliğin aldığı bir çevrenin hayalini kuruyoruz. Siz de bu insanlardan biriyseniz, Ege veya Akdeniz’de bir sahil kasabasına yerleşmeyi aklınıza koyduysanız, işte bir kaç basit ipucu:

1. Hayalinizin temelinde ne var?

Tatmin vermeyen bir iş ortamı, uzaklaşma isteği için en etkili nedenler arasında yer alıyor. Eğer sizi mutlu etmeyen işiniz sebebiyle bu hayali kuruyorsanız, sahil kasabasına yerleşme isteğinizi hayata geçirmeden, öncelikle iş yerinizdeki durumunuzu düzeltmeyi veya  işinizi değiştirmeyi hedefleyin. Bunu başardıktan sonra bile halen bu özleminiz devam ediyorsa, gerçekten şehirden sıkılmışsınız demektir. Hayalini kurduğunuz şeyi hayata geçirmek için kolları sıvayabilirsiniz.

2. Gerçekçi düşünün

Nasıl bir yerde mutlu olabileceğinizi düşünüyorsunuz? Yeni bir başlangıç yapmak için yeterli sabrınız ve birikiminiz var mı? En az 6 ay geçinebileceğiniz kadar birikiminiz yoksa, şartlar sizi oldukça zorlayacaktır. Buna katlanabilecek misiniz? Gözünüz korkmasın. Fakat gerçekler bunlar. Sahil kasabası kucağını açmış sizi bekliyor olabilir ama orada yaşamak için başınızı sokacak bir eve ve evinizi geçindirmek için bir işe ihtiyacınız olacak.

3. Gitmeden önce iş olanaklarını öğrenmeye çalışın. Hatta işinizi gitmeden ayarlayın!

Gitmeden önce iş bulmanız sizin için çok faydalı olacak. Hayaliniz bir sahil kasabası olduğuna göre turizm, otelcilik, yat kaptanlığı, balıkçılık, rehberlik, cankurtaranlık gibi işler düşünülebilir. Ömrünüzün geri kalanını bu ilk işinizde geçirmek zorunda değilsiniz ama yeni yerinize adapte olana ve çevre edinene kadar bir işte çalışarak başlangıç yapmanız en iyisi. İş size hem hayatınızı idame ettirmek, çevreyi tanımak hem de yeni insanlar tanıyıp yeni arkadaşlıklar kurmak açısından fırsatlar yaratacaktır. Gitmeden önce gazetelerin İK sayfalarını araştırın. İnsan Kaynakları sitelerinden gideceğiniz ili seçerek arama yapın. Bu araştırmanız size gideceğiniz yerde yapabileceğiniz işlerle ilgili fikir verecektir. Size uygun veya ilgilendiğiniz ilanlara başvurabilirsiniz.

4. Yeni bir yere alışmak çok mu zor?

Aileniz ve tüm arkadaşlarınızı mevcut şehirde bırakıp gideceğinizi düşünürsek biraz zor olabilir. Alıştığınız şehirden ne kadar sıkılmış ve bunalmış olursanız olun, sonuçta orası tanıdığınız, bildiğiniz bir yer. Bu yüzden ilk başlarda kaçmaya çalıştığınız şehre ve arkadaşlarınıza biraz özlem duymanız çok doğal. Fakat hayalinizdeki yer sizi hemen kucaklayacak, buna inanın. Yeni dostlar edindikçe yeni yerinizde çok daha güzel bir yaşam kurabilirsiniz. Bunun için doğal olarak biraz çaba sarf etmeniz gerekebilir. İlk birkaç ay zor geçebilir, ama sabırlı olun ve sosyalleşmek için her fırsatı değerlendirin.

5. İnsanları, sosyal hayatı nasıldır?

Gideceğiniz yeri seçerken bu da önemli bir unsur. Yeni bir hayat kuracağınız yere karar vermeden önce iyice araştırın. Sıcakkanlı insanların olduğu, cıvıl cıvıl bir yere yerleşmeyi hayal ederken daha içine kapalı insanların arasına düşerseniz, dönüşünüz hızlı olabilir! Bu yüzden resmi tatiller dışında, turistlerin yoğun olmadığı zamanlarda (mesela kış ayları) gidip bir kaç gün kalarak çevreyi deneyimlemenizi öneririz. Bu keşif turu, sağlıklı karar vermenize yardımcı olacaktır.

6. Ne kadar sürede alışırım?

Bu kişiden kişiye ve gidilen yere göre değişebilir. Örneğin yurt içinde bir sahil kasabasına gidecekseniz, çok daha kolay adapte olabilirsiniz. Ya da yerleşiminizi yaz aylarına denk getirirseniz, nüfus ve iş fırsatları daha çok olacağından alışmanız da daha kolay olacaktır. Eğer yurt dışında bir sahil kasabası hayaliniz varsa, yeni bir kültüre alışmanın en az 1 yılınızı alacağını belirtelim. 1 yıl dişinizi sıkmanız gerekir, sonrasında sizi daha ferah günler bekliyor olacaktır. Gitmeden yerleşeceğiniz ülkenin dilini öğrenmeye bakın.

7. Alternatiflerim neler?

Ülkemizde saymakla bitmeyecek kadar çok tatil yöresi ve sahil kasabası var. Bodrum, Alanya, Fethiye, Marmaris ve Datça bunların en popülerlerinden. Buralara giderseniz başka şehirlerden gelerek yerleşmiş sizin gibi pek çok insana veya aileye rastlayabilirsiniz. Üstelik, sadece yerli değil, İngiliz, Alman, Hollandalı yabancı turistler de yaşamak için ülkemizi seçmiş durumda. Uzun zamandır hayalini kurduğunuz sahil kasabalarımız kalabalıklaşıyor. Demedi demeyin!

8. Yavaşlayan zamana ayak uydurun

Küçük kasabalarda zaman şehirde olduğundan çok daha yavaş akar. Üstelik işten eve dönerken trafikte saatlerinizi kaybetmeyeceğiniz için tam da hayal ettiğiniz gibi kendinize ayıracak bol bol vakit kalır. Bu vakti nasıl değerlendireceğinizi şimdiden düşünmeye başlayın. Çünkü sadece kitap okumak ve film izlemek bile bir süre sonra yeterli olmuyor. En güzeli bahçıvanlık (evinizin bahçesinde ve balkonunuzda güzel çiçekler),seramik(size ait olan güzel hediyelik eşyalar),marangozluk(kendi el emeğinizden mobilya),aşçılık(mutfak artık daha eğlenceli ve zevkli) gibi yaratıcı yönünüzü ortaya çıkaracak bir uğraş edinmek. Yada şöyle düşünün evinizin büyük bir bahçesi var ve bu bahçede güneşten ve yağmurdan korunmak için evinizin girişinde tente branda ile bir alan yaratabilirsiniz. Bunu yaptırmak için Tuzla Tente Branda gibi adını duyurmuş firmalarla irtibata geçebilirsiniz. Böylece kendinizi geliştirmeye çalışırken başka insanlarla da tanışabilir ve çevrenizi de genişletebilirsiniz. Üstelik ortaya çıkardığınız eserlerin ne zaman paraya dönüşeceği de hiç belli olmaz!

9. Başkalarının tecrübelerinden faydalanın

Kendinizi bildiniz bileli bir sahil kasabasına yerleşme hayali kuruyor olabilirsiniz, ancak bunu sizden daha önce hayal eden ve gerçekleştiren pek çok insan var. İnternette araştırarak pek çok bloga ulaşabilir ya da yerleşmek istediğiniz yeri ziyaret ettiğinizde biraz sorup soruşturarak bu kişilere ulaşabilirsiniz. İletişim kurmaktan çekinmeyin ve onların hikayelerini dinleyin. Nelerin hayalini kurup nasıl yeni bir başlangıç yaptıklarını, karşılaştıkları zorlukları ve bunlarla nasıl baş ettiklerini öğrenin. Bu hem size daha gerçekçi bir bakış açısı sağlayacak, hem de yalnız olmadığınızı hissettirecektir. Yine de onların farklı bir insan olduğunu ve birebir aynı şeyleri yaşamayacağınızı aklınızda bulundurun. İyisiyle kötüsüyle, bu tamamen sizin hikayeniz olacak.

10. Bol şans!

Temiz hava, kirlenmemiş bir doğa, pırıl pırıl bir deniz, koşturmacadan ve stresten uzak sakin bir sahil kasabası herkesin hayali. Sadece tatilde değil, hayatınız boyunca böyle bir yerde yaşamak istiyorsanız ne mutlu size Bundan sonra tek yapmanız gereken bir gebze güven nakliyat firması bulmak ve nakliyat firmasının yük asansörü kullanmasını talep etmek. Çünkü yük asansörü ile taşınmak daha kolaydır. İyi şanslar!