Düzenli Uyku Önemlidir

Uykunuzu alıyor musunuz? Günde kaç saat uyku sizin için yeterli? Ne kadar uyursanız uyuyun ya yetmiyor ya fazla mı geliyor? Bir türlü uyku düzeniniz oturmamışsa bir an önce buna bir çare düşünmelisiniz. Düzensiz uykunun birçok sağlık sorununa yol açtığını bilmelisiniz. Bu sağlık sorunlarına engel olmak ve uykunuzu düzene sokmak için neler yapabilirsiniz birlikte inceleyelim.

Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için uykuya ayırdığınız süre ne kadar olmalı? Kaç saat uykunun sizi iyi hissettirdiğini en iyi siz bilebilirsiniz. Gün içinde göz kapaklarınız sürekli düşüyorsa uyku sürenizi biraz daha uzatabilirsiniz. Demekki yeterli uykuyu uyumuyorsunuz. Örneğin yeterli uyku saatiniz 8 saat. Siz bu 8 saati her gün düzenli uyursanız size faydası olacaktır. Az ya da daha fazlası değil, her gün aynı saat aralığında uyumak bir süre sonra alışkanlık haline gelecektir. Daha sonra siz isteseniz de istemeseniz de aynı saatlerde uykunuz gelmeye başlayacaktır. Sabahları da aynı saatte uyanmaya alışıcağınız için uyandığınızda uykunuzu otomatikman almış olacaksınız.

Şimdi gelelim bu düzeni kurmaya… Nasıl bir düzen kurup alışkanlık haline getirebiliriz? Bu durum sadece yetişkinler için değil, aynı zamanda çocuklar içinde geçerlidir. Çocukların uyku düzenine sahip olması anaokulu ve okul çağındayken alıştırılmalı ki daha sonra bu düzene devam edebilsin. Bebekken uyku düzeni biraz zordur çünkü henüz bazı şeyler çocuğun kafasında oturmamıştır. Ama doğru zamanda doğru müdahale ile bu süreci kolaylaştırabilirsiniz.

Öğrenci iken çocukların sınav dönemleri gibi stresli süreçlerinde uyku düzeni kurmaları çok zordur. Genellikle uykularından kısarak günü tamamlamaya çalışırlar. Kahvelerle uyanık kalmaya çalışarak geceyi güne bağlarlar ve sabah adeta bir ölü gibi gezmek zorunda kalabilirler. Aslında çok yanlış ve sağlıksız bir seçimdir. Çünkü zaten beyin bir süre sonra uyku sinyali verdiği için öğrenmeye kendinizi zorlamaya başlarsınız. Beyin uyku derken siz kahve içip okuyup öğrenmeye inat ederseniz maalesef ki okuduklarınıza odaklanamayıp gün içinde unutacaksınız. Yani bir işinize yaramayacak. Bunun yerine zamanı yöneterek uykuya da belli bir zaman ayırıp onun dışındaki her saatte istediğiniz kadar çalışabilirsiniz. Böylelikle daha verimli bir çalışma olacaktır. En azından emeğinizin karşılığını almaya değer.

Yetişkinler için de aynı şeyler iş için geçerlidir. Ama bir başka çözümde mobilya ve yatak seçimidir. Uyuduğunuz oda ve yatağınızın rahatlığını önemlidir. O yataktan dinlenmiş olarak kalkmalısınız. Bunun için ona göre eşyalar seçmelisiniz.  Bazı yataklar aşırı rahatsız oldukları için gece uyuduğunuz uykudan bir şey anlamazsınız çünkü sürekli uykunuz bölünmüştür. Gece boyu defalarda bölünen uyku da size çok fayda sağlamayacaktır. Dinlenmiş ve dinamik olarak kalkmanız ve güne başlamanız için göz önünde bulundurmanız gereken ilk konu yatak seçiminizdir. Her zaman deliksiz bir uykunun sizin için daha iyi olacağını unutmayın.

Eğer bir türlü uyku moduna giremiyorsanız kendinizi rahatlatacak çözümler üretebilirsiniz. Bir bitki çayı içerek veya mp3 listenizdeki müzikleri dinlemeye başlayarak uykunuzu çağırabilirsiniz. Slow müzik dinleyerek kendinizi rahatlatabilirsiniz. Gözleriniz kapalı kaldığında beyine giden sinyal uyku olduğu için sizin de uykuya dalma süreniz kısalacaktır. Rahat bir yatak, sıcak ve sakinleştirici bir bitki çayı, en sevdiğiniz slow müzikler sayesinde dakikalar sonra uyku moduna geçebilirsiniz.

Uykunuz sizin gün içindeki her aktivitenizi etkileyen araç diyebiliriz. Siz kaliteli bir uyku alın ki kaliteli bir gün geçirin. Bu bağlamda uykunuzu düzene sokmak için elinizden geleni yapmalısınız. Hem yeterli uykuyu alıp hem işlerinizi halledebilirsiniz. Bunun için uykunuzdan kısmanıza gerek yok. Yeter ki siz zamanı yönetmeyi öğrenin. Yani her şeyi yapmak için doğru zaman aralığını bulmaya ve buna alışmaya çalışmalısınız. Bu sayede her şeyi yetiştirebilir ve günümüzün en büyük düşmanı stresle de savaşabilirsiniz.