Koruyucu Bitki Çayları Hangileri

Kültürümüzde şifalı otların bolca bulunması, küçükten büyüğe herkesin bitki çayı kullanımının artmasına neden olmuştur. Her besin gibi bitki çayları da vücuda fayda sağlamaktadır. Ancak bitkilerin içeriğindeki bazı maddelerin fazla tüketilmesi de zarara yol açmaktadır. Bu yüzden tüketirken miktar ve demleme sürelerine dikkat etmek gerekir. Günde 2-3 fincandan fazla bitki çayı içmek, tansiyon problemine de yol açmaktadır. Şimdi gelin hep beraber sağlığınıza faydalı bitki çaylarının özelliklerine bakalım…

Chai çayı, özellikle kansere karşı savaşan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren birçok antioksidan  içermektedir. İçeriğinde bulunan tarçın ve zencefil özleri sayesinde soğuk kış günleri için iyi bir grip savar diyebiliriz. Özellikle adet dönemlerindeki kadınlarda oluşan tatlı ataklarını önlemede ve adet sancılarını dindirmede etkilidir. Sindirim enzimlerini uyarıcı etkisiyle kan şekerini düzenlemenin yanı sıra doygunluk hissi vererek metabolizmanın daha hızlı çalışmasına da yardımcı olmaktadır. Kesinlikle her kadının o güzel çimstone tezgahlarında olması gereken bir çay çeşididir. Düzenli aralıklarla tüketildiğinde yararını fazlasıyla göreceğinizden emin olabilirsiniz.

Bunun dışında kışların özel çayı olan ve soğuk algınlığı, gribin en geleneksel tedavi yöntemi olan ıhlamur çayı, bu hastalıklara karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yanı sıra öksürük için de kullanılan iyi bir destekleyici niteliğinde… İçeriğiyle boğazda oluşan tahrişleri önler ve ağrı kesici, iltihap giderici etkisiyle tahrişlerin onarımına da yardımcı olmaktadır. Yatıştırıcı özelliğiyle de strese karşı etkili ve ayrıca hastalık durumunda terletici etkisiyle rahatlatmaktadır. İdrar söktürücü özelliğe sahip olan ıhlamur çayını 6 aydan büyük bebekler dahil her birey rahatlıkla tüketebilmektedir.

Ihlamura yakın başka bir çay çeşidi olan papatya çayı, sinirleri yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisiyle doğal antidepresan olarak adlandırılmaktadır. Strese bağlı uyku problemleriyle savaşarak uykusuzluğun önlenmesinde yardımcı olmaktadır. Özellikle kadınların regl döneminde yaşadığı gerginlik ve adet sancılarının yatıştırılmasında fayda sağlayan sayılır bitki çaylarındandır. Fakat dikkat edilmelidir ki papatya çeşitlerinin birçoğu zehirli olduğu için, çayın yapımında kullanılacak kurutulmuş papatyalar güvenilir yerlerden alınmalıdır. Çevrenizde güvendiğiniz bir aktar varsa gidip bizzat inceleyerek alabilirsiniz. Papatya çayları çocuklara da içirilmektedir. Anaokulu veya okula giden çocuklar üzerinde az miktarda çay ile sakinleştirici etki yaratılabileceği ve uykularının düzene sokulabileceği tartışma konusu olmaktadır.

C, B1, B12 gibi yoğun vitamin ve demir ile vücuda dinçlik sağlayan ve bağışıklığın destekleyen bitki çaylarının baş tacı olarak nitelendirilen kuşburnu çayı,  antioksidan yapısıyla enfeksiyonlara karşı bedeni korumaktadır. İçeriğiyle etkin bir kan temizleyicisi ilacı olarak görülmektedir. Kronik yorgunluğu olan bireylere enerji vermektedir. A vitamini içerdiği için de göz sağlığına inanılmaz yararı vardır.

Daha bunlar gibi bir sürü bitki çayı bulunmaktadır. Bunların yararlarını okuyup öğrenerek hem ihtiyacınız olan çayları tercih edebilirsiniz hem de neyin neye iyi geldiğini bilerek içebilirsiniz. Yaz kış içebileceğiniz bu bitki çayları sizin için lüks sayılmamalıdır. Sizi birçok hastalıktan koruyacak olan bu çaylar tüm kış rahat etmenizi sağlayacaktır. Bitki çayları içinize olduğu kadar dışınıza da sayısız yarar sağlamaktadır. Sağlıklı ve parlak saçlar, güçlü ve kırılmayan tırnaklar, yumuşacık parlayan bir cilt, fit bir fizik ve bunlar gibi sıralanabilecek daha birçok alanda yararı vardır.

Yiyeceklerde olduğu gibi böyle içeceklerde de kendi oto kontrolünüzü sağlamanız gerekmektedir. Hatta bunun için yediğiniz ve içtiğiniz şeylerin notlarını tutabilirsiniz. 1 gün içerisinde ne yediğiniz ve ne tükettiğinizin notunu yazarsanız psikolojik olarak gözünüze fazla gelecektir. Aynı şekilde bitki çayı da 2 fincandan fazla içtiğinizde fazla gelecektir. Yararlı besinleri bile haddinden fazla tükettiğimizde yarardan çok zarar sağlayacağınızı unutmayınız.

Bunları düzenli ve yeterli miktar tükettiğinizde fark edeceksiniz ki vücut direnciniz güçlenmiş ve daha enerjik bir yapınız olmuş… Tüm kışı bir kere bile hasta olup yatak içinde ateşlerle geçirmediğinizde aslında ne kadar doğru şeyler yaptığınızı göreceksiniz. Bitki çaylarını sevenler için zor olmayacaktır ancak birde sevmeyenleri düşünmek lazım. Sevmeyenler için durum biraz sorun olacaktır. Tatları ve kokuları farklı olduğu için herkes hepsini sevmeyebilir. Yinede en kötü günde 1 fincan tüketmeye çalışmalısınız. Sağlıkla Kalın… 🙂